24 February 2012

Masjid Kayu Diberi Nama Masjid Ulul Albab oleh Baginda Sultan Terengganu

Masjid Kayu Seberang Jertih  di beri nama baru iaitu Masjid Ulul Albab oleh Sultan Terengganu. Masjid Ulul Albab berharga RM12 juta dibina pada tahun 2009 dan mampu menampung 1,500 jemaah. Ia mula digunakan pada 4 Julai tahun lepas.
Pengistiharan nama Masjid Ulul Albab dibuat ketika Baginda Sultan ketika merasmikan masjid berkenaan sebelum menyertai solat Jumaat bersama masyarakat Islam sekitar Kampung Seberang Jertih hari ini.
Turut serta pada hari itu ialah Menteri Besar,Datuk Seri Ahmad Said, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Haji Mazlan Ngah,Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Y.B. Khazam Che Mat, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr. A Rahman Mokhtar, ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh, Penasihat Agama kepada  Perdana Menteri, Datuk Dr Abdullah Md Zin dan Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh.
Pada majlis itu juga Baginda Sultan 
turut menyampaikan watikah perlantikan imam dan bilal serta jurunikah kepada penjawat berkenaan dari daerah Besut.Masjid Ulu Albab adalah diantara Masjid yang menarik di Negara ini. 
Masjid berkenaan dianggap unik kerana pembinaanya menggunakan kayu cengal dan mempunyai reka bentuk menarik berasaskan seni bina ketukanan Melayu yang diadun dengan cirri-ciri Islam kelasik. Nampaknya Besut akan menjadi tumpuan kepada Pelancong tempatan dan luar. Masjid itu kini menjadi mercu tanda baru kepada perkembangan syiar Islam di daerah Besut Masjid ini juga menjadi tumpuan pengantin baru bagi dijadikan tempat mengabadikan kenangan selain Masjid Hadhari Bandar Jertih.

No comments:

Post a Comment